Staatsbosbeheer en de politie van Den Haag zeggen dat de demonstrerende boeren op het Malieveld zich niet aan de afspraken houden door hun tractoren op het gras neer te zetten. "We hadden heldere afspraken gemaakt, er konden 75 tractoren parkeren op de Boorlaan, het verharde deel langs het veld", zegt een woordvoerder van Staatsbosbeheer. Die overheidsdienst is de beheerder van het grote grasveld in de stad. "We zien dat men zich er niet aan houdt."
Staatsbosbeheer gaat eventuele schade aan het gras verhalen op de organisatie van het protest. Dat is Agractie. Een woordvoerder van de actiegroep zegt van de politie te hebben vernomen dat "75 trekkers op de Boorlaan en het Malieveld mochten parkeren". Het waren er aan het begin van het protest zo'n 300.
Eind 2019 raakte het Malieveld flink beschadigd bij protesten van boeren en bouwers. Ook toen was het niet de bedoeling dat zware voertuigen het gras op zouden gaan, maar gebeurde het toch. Het grasveld ligt er nu wel goed bij, laat de woordvoerder van Staatsbosbeheer weten. "Het kan wel tegen een stootje. Na afloop kijken we wat de eventuele schade is."
De politie laat weten dat de afspraken in de eerste plaats een zaak zijn tussen de gemeente en de organisatie van het protest. "Wij hebben als politie wel de organisatie aangesproken. Helaas zien we dat tegen de afspraken in tractoren op het veld staan. Die staan daar niet goed." Optreden doet de politie nu niet. Dat gebeurt alleen "als de veiligheid in het geding is", aldus de woordvoerster.
Volgens actiegroep Agractie zijn nog grote groepen onderweg naar Den Haag. Dat beeld wordt onder meer bevestigd door het feit dat de politie kort ervoor nog een stoet van tientallen tractoren van de snelweg A12 haalde bij Utrecht. Die moesten via binnenwegen verder rijden naar de Hofstad en konden er niet op tijd zijn. De aanvang stond gepland voor 11.00 uur, maar is iets uitgesteld.
Bij de protesten gaat het er tot nu toe rustig aan toe. De betogers drinken koffie of bier en hebben borden en spandoeken meegenomen met leuzen waarop ze hun ongenoegen duidelijk maken: "Zonder boer geen eten, maar dat zal het kabinet worst wezen", "No farmers no food" en "Klimaatgekkies moeten ook eten".
De boeren protesteren tegen het stikstofbeleid van de overheid en tegen voorstellen om de veestapel in te krimpen en bijvoorbeeld boeren uit te kopen in gebieden als het Groene Hart en de Gelderse Vallei. De landbouwsector stoot onder meer ammoniak uit en dat kan natuurschade opleveren. Tal van rechterlijke uitspraken verplichten de overheid om daartegen meer actie te ondernemen. De boeren die actievoeren vinden dat de overheid het teveel op hun sector heeft gemunt.
Door: ANP